Saturday, December 12, 2009

Podul Natural de la Ponoare

Podul natural de la Ponoare - sau Podul lui Dumnezeu, este cel mai mare pod natural din tara si al doielea ca marime din Europa.
Dimensiunile sale sunt spectaculoase:
- 30m lungime
- 13m latime
- 22m inaltime
- 9m grosime
Peste aceasta minune a naturii traverseaza DJ670 Baia de Arama - Drobeta Tr.Severin.
Asa arata podul la inceputul lunii noiembrie 2009. Arata...pentru ca din pacate, nepasarea si traficul camioanelor grele si-au spus cuvintul.
Si ce nu a reusit natura a reusit omul...
Bucati mari de citeva tone s-au desprins din pod. Intr-un gest tardiv circulatia pe pod a fost restrictionata pe un sens si s-au impus limite de viteza. Traficul greu insa continua...
Fara o interventie rapida este posibil ca aceasta minune a naturii sa devina in scurt timp o amintire...















Pestera Podului - situata la o altitudine de 337 m si lunga de 734m, pestera este o strapungere hidrogeologica de apele ce se string in lacul Zaton. Prezinta doua intrari de dimensiuni mari. Galeria principala este subfosila; la un nivel superior se gaseste o galerie fosila.




In pestera se adapostesc colonii de lilieci din speciile Myotis, Miniopterus si Rinolophus. In perioada aprilie - august in pestera se poate intalni o colonie de nastere formata din cca 3.000 indivizi, iar in perioada octombrie-aprilie, o colonie de hibernare de cca 1.000 lilieci.

No comments:

Post a Comment