Mănăstirea Văratec - datează din anul 1785 şi a fost ctitorită de fiica unui preot din Iasi, călugărită cu numele de Olimpiada. Doi ani mai târziu, în 1787, schitul Văratec s-a unit cu schitul Topolnita pentru a forma un aşezământ monahal mai mare şi mai bine organizat. La 10 iunie 1803, Mitropolitul Veniamin Costachi uneşte mănăstirile Văratec şi Agapia într-o singură gospodărie, înfiinţînd aici o scoala monahală de meserii şi de cultură generală pentru călugăriţe.
Biserica actuală a mănăstirii s-a construit între anii 1808-1812, pe locul celei vechi, şi a fost pictată în 1841. Arhitectonic, biserica se prezintă ca un edificiu eclectic, cu elemente ale vechiului stil moldovenesc şi elemente de arhitectură străină care au pătruns în Moldova la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XlX-lea.
În ansamblul monahal Văratec se mai află biserica „Sfîntul Ioan Botezătorul" (1844), lîngă care se găseşte mormîntul poetei Veronica Micle, decedată în 1889, şi Biserica Schimbarea la Fata (1847).
Mănăstirea are o bogată colecţie muzeală, cuprinzînd Evanghelii, icoane, manuscrise, veşminte, tapiserii cu valoare artistică şi istorică. **Source: Wikipedia
Sunday, November 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment