Tuesday, November 10, 2009

Mănăstirea Lainici

În minunatul defileu al Jiului, la 32 de kilometri de Targu Jiu şi la 25 de kilometri de Petrosani, se află manastirea de călugări Lainici, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Construită între anii 1812 şi 1847 de boierii din regiune pe un deal care domina Valea Jiului, manastirea adăposteşte frumoase fresce interioare datând din 1860 şi un iconostas compus din icoane în stil bizantin.

Noua biserică din curtea mănăstirii este unică în lume datorită planului arhitectonic şi picturii interioare. În anul 1990 a început construcţia, care are două planuri: biserica de la demisol şi cea de deasupra ei.


Partea de sus este zugrăvită de pictorul Grigore Popescu, urmărind istoria Bisericii de după persecuţii, până în zilele noastre. Aici apare originalitatea mesajului din frescă: părintele stareţ a dorit să zugrăvească chipurile unor sfinţi martirizaţi recent, în zilele noastre. Sunt pictaţi în primul rând sfinţii ruşi, ucişi în timpul comunismului, apoi sfinţi din tot estul creştin, căzut sub ateism.
Tematica iconografică a bisericii de la demisol va fi destinată, potrivit stareţului Ioachim, bisericii din Catacombe: viaţa creştinilor de la anul 1 până la anul 313, reprezentând majoritatea Sfinţilor şi martirilor din istoria bisericii din întreaga lume.



Loc de pelerinaj al românilor din toată ţara, Mănăstirea Lainici este supranumită "mireasa din defileu" - defileul Jiului. Mănăstirea Lainici a primit această denumire datorită faţadei sale de un alb puternic
Source: Wikipedia



No comments:

Post a Comment