Saturday, November 14, 2009

Bisericile de lemn din Maramureş

Bisericile de lemn din Maramureş se disting între celelalte biserici de lemn din Transilvania, însă aparţin aceleiaşi mari familii de biserici de lemn romaneşti. Acestea se întâlnesc în vechiul Maramureş, o regiune cu o identitate încă puternic definită de limitele sale geografice naturale. În aceste limite este necesar să fie incluse şi un număr de biserici aflate de cealaltă parte a raului Tisa, din partea de nord, aflată astăzi în Ucraina.
Bisericile de lemn ridicate după 1900 până la sfârşitul celui de-al doielea razboi mondial corespund unui curent de revenire la ortodoxie a unor colectivităţi din Maramureş.
In decembrie 1999 UNESCO a inclus pe lista patrimoniului mondial, urmatoarele opt biserici de lemn, din judetul Maramureş:
Biserica de lemn din Budeşti Josani, Budeşti
Biserica de lemn din Deseşti, Deseşti
Biserica de lemn din Barsana, Barsana
Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei
Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud – Toate cinci aflate in Maramureşul istoric.
Biserica de lemn din Surdeşti, Surdeşti
Biserica de lemn din Plopiş, Plopiş – ambele din vechea Ţară a Chioarului şi Biserica de lemn Sf.Arhangheli din Rogoz, situată în Ţara Lăpuşului.
Împreună, aceste 8 biserici de lemn reprezintă un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluţii arhitecturale din diferite perioade şi zone. Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple şi lungi la capătul vestic al clădirii.
Se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn şi a realizării învelitorilor din şindrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafaţa portalurilor şi ancadramentelor - ce se susţin pe stâlpi zvelţi - simbolizând elemente de natură vegetală, animală şi geometrică realizate prin dăltuire, crestare.
**Source: Wikipedia






















No comments:

Post a Comment